| Wenger, Pro Et Contra |
|
|
|
| Glas Topnika | |||
| Autor Nino_the_gooner | |||
| Srijeda, 04 Februar 2009 12:32 | |||
![]() Wengeru zbogom????
Cesto sam nailazio na ovakve naslove, od onih koji su prijateljski nastrojeni prema nama do onih koji se raduju svakom Arsenalovom padu. Svako ima svoje argumente, i oni koji to podrzavaju i oni koji na to gledaju kao na smak svijeta. Kroz tu prizmu moze se promatrati i najnovija kampanja koji je pokrenuo Realov novi direktor o mogucem dovodjenju Wengera u Kraljevski klub. Dakle Real igra jako prljavu igru (kao i obicno) u nadi da ce se neprijateljstvo između navijača i Wengera još više produbiti. Pretpostavljam da će teško i jedan pravi Gooner povjerovati u sve to, jer radi se ipak o Wengeru. I ma koliko primamljivo zvucale sve moguce ponude iz «najslavnijeg kluba na svijetu», tesko da ce iko povjerovati da Le Boss mari pretjerano za tu vrstu slave. Da je kojim slucajem Le Profesour drugi tip covjeka (Harry Houdiny), vjerovatno bismo još igrali na Highbury-u, i bili u dugovima do guše, ali bismo zato imali Zvijezdane staze po terenu, i igrace koji nisu sigurni za koji tim igraju, ali bi bili sigurni da su njihovi ugovori veci od budžeta prosjecne balkanske zemljice. No na sreci (ili za neke nazalost) Wenger nije covjek kojeg se lako da privuci svemirskim maglicama i fudbalskim oblatnama. Oni koji malo duže prate nogomet takodjer znaju, da Arsene Wenger nikad u svojoj karijeri nije raskinuo ni jedan ugovor. Dali je opravdano insistirati na odlasku Wengera? Nastojat ću se udaljiti od mog osobnog mišljenja o Le Boss-u i pokušati analiticki sagledati stvari (makar svi vi znate da na zidu mog kabineta stoje tri slike, u sredini Tito, lijevo Wenger, a desno moja punica). ![]() ![]() Dakle, onako kako stvari sad stoje, cini mi se kao da smo ušli u «Vremensku mašinu» i vratili se negdje pred kraj Grahamove ere. Publika će nam još malo poceti skandirati «Boring-Boring-Arsenal», mediji su se urotili protiv nas, a bogami ni sudijama nije mane. Iako se može s pravom reci da je Georg Graham uz Wengera najbojli Arsenalov menadzer svih vremena, na kraju svog mandata postao je omrazen. Prevshodno u upravi i FA buduci da se desio incident sa mitom (primanje novca za dovođenje igraca), nakon cega je Graham otpušten, a FA mu je zabranila rad na jednu godinu (ja mu licno opraštam sve, ali mu necu oprostiti odlazak u Tottenham). Ali da zaboravimo Grahama i da se okrenemo onom što se desilo, nepripremljeni na njegov odlazak, u Arsenal dovode niz novih menadzera, sa kojima Arsenal tone sve dublje i dublje (Houston, Rioch, Houston, Rice). Ovdje treba napomenuti da je Pat Rice bio samo «popuna» do dolaska Wengera i da je nakon sto je Arsene zasjeno na klupu Rice postao njegova desna ruka. To je vrijeme kada je Arsenal igrao svoj «prepoznatljivi» 5-4-1, koji je bio vjerovatno dosadan i najvatrenijim navijacima Arsenala (kako je tek bilo protivnicima). Svi koji su došli u medjuvremenu pokušali su da kopiraju Velikog Georga i to je bio razlog njihovog poraza, jednostavno tako više nije išlo. Fudbal je dozivio revoluciju. Revolucija je u Arsenal došla sa Wengerom, Arsenal je počeo igrati 4-4-2, i stvorio je prepoznatljivi stil igre zbog kojeg ga je vecina navijaca i zavoljela. Do tada je Arsenal bio Londonski tim, od tog momenta postao je planetarno popularan. Danas Arsenal ponovo igra dosadan fudbal, bezidejan reci ce mnogi. Titula je vjerovatno izgubljena ove sezone, a oni pesimisticni misle i nastup u ligi šampiona. I to se za dio navijaca cini kao dovoljan razlog za otpuštanjem Wengera. Neki takođe misle da je Wenger uništio lijepu igru koju je Arsenal «njegovao», e sad, i tu se postavlja pitanje, od kad pocinje ta lijepa igra.... No da se okanemo ovih navijačkih naduravanja i samo bacimo na papir cinjenice. Trenutacno imamo novi stadion i u finanskijskom smo plusu. Takvom plusu da nas cak i neucešce u jednom takvom takmicenju kao što je liga šampiona nece izbaciti iz kolotecine. Na raspolaganju u našem inkubatoru, imamo citavu armiju mladih igraca, koji će za 2 do 3 godine biti okosnica, ako ne svijestkog onda ostrvskog fudbala zasigurno. Imamo savršen skauting i još bolji «školski» sitem koji svake godine izbaci po jednog vanserijskog igraca. Ne zaboravite, Arsenal je stvorio i Fabregasa i Walcotta, a van Persi bi bez Arsenala dosad vjerovatno završio u nekom nizerazrednom nizotemskom timu. Pa cak i ako ponekad neka od ovih investicija bude pogrešna, ona je toliko jeftina da ne ugrožava poslovanje odnosno nastavak «operacija». Samo uporedite «promašaje» i sve ce vam biti jasno...hajde necemo uzimati djecu nego odralsle Reyes – Shevchenko ???O malim carolijama naših «lowley neighbours» necu ni govoriti (idi mi dodji mi, by Harry Houdiny). Dakle Arsenal FC je tim koji ima «najstabilnije» noge u EPL-u, i to dugorocno, i može prezivjeti cak i ako mu navijaci okrenu leđa (kao što neki najavljuju). Jer sa ovim prihodima, uprava Arsenala sebi moze priuštiti takav luksuz i da joj ostane dovoljno novaca da dovede pojacanja koja ce dovesti i navijace ponovo na Emirate (zaboga London je milionski grad). Ono što je do sad uradio Arsene za klub je toliko veliko da ne smije biti zanemareno, pogledajte, imamo Ramseya....dakle nemamo se razloga bojati isteka Fabregasovog ugovora. Imamo Velu, nije bitno hoce li RvP produžiti ugovor ili nece. Imamo Fabianskog i baš nas briga šta ce odluciti Almunia. Djourou je tu, Gallas ili Toure mogu ici ako žele. Zamislite šta ce se desiti sa Manchesterom ako im u jednoj sezoni odu Ferdinand, van der Saar, Rooney i Ronaldo ? Mi to mozemo prezivjeti da ne ulozimo ni penija, oni ne mogu, niti oni niti Liverpool a bogami ni Chelsea (o City-u nebih ovom prigodom, pošto ne zelim pisati humoresku). Zaključak Mislm da sa ovakvim kreditom Wenger zasluzuje mrvicu poštovanja, a svi oni koji pozivaju na njegov odlazak nesvjesno ponovo prizivaju vrijeme kad smo se izgubili sa scene nakon odlaska Grahama. Da, Wenger nije nezamjenjljiv, nisam ni ja (pitajte moju bivšu), ali dali ishitrene promjene donose išta dobro... Osim povratka na postgrahamovsko sivilo lako mozemo ostati bez najboljeg skauting sitema na svijetu, i bez najbolje škole za mlade igrace. Zašto mislim da Wengeru treba ostaviti prostora...Zato što u iducu sezonu vjerovatno ulazimo sa igracima poput Wallcotta (iskusnijeg za godinu dana), novog Fabregasa (iskusnijeg, pozrtvovanijeg i jaceg), v Persie (gldanog golova i borbenog do smrti), Nasria (uklopljenog u AFC) Rosickog (oporavljenog, iskusnog, neustrašivog), Dudua (strijelca sa hirurskom preciznošcu), Clichy i Sagna (iskusni bekovski dvojac iz snova). Mladi lavovi jednu godinu stariji i iskusniji Vela, Djurou, Fabijanski, Ramsey, Wilshire, jesm li koga zaboravio, pa naravno, zamislite samo Gibbs, Merida, Simpson... A ne zaboravite mozda i Arshavin dođe.....(dosao je dosao...) Da sam navijac bilo kojeg drugog tima, nakon što vidim ova imena, ja bih se zabrinuo za buducnost... Nino the Gooner
|